Choď na obsah Choď na menu
 


WOW

21. 3. 2013

 

Ako vyzerajú telefónne búdky budúcnosti? Pôjdeme sa pozrieť do New Yorku.


 

Mes­to New York spus­ti­lo pro­jekt, kto­ré­ho cie­ľom bo­lo vy­my­slieť di­zajn te­le­fón­nych bú­dok ďal­šej ge­ne­rá­cie. Dô­vo­dom je ko­niec ak­tuál­nej zmlu­vy v ro­ku 2014. New York chce exis­tu­jú­ce búd­ky mo­der­ni­zo­vať.

V New Yor­ku sa mo­men­tál­ne na­chá­dza 11 186 te­le­fón­nych bú­dok. Zá­ujem o tie­to za­ria­de­nia však v pos­led­nom ča­se upa­dá. Ide o ce­los­ve­to­vý trend, kto­rý je spô­so­be­ný roz­ma­chom mo­bil­ných te­le­fó­nov. No New York si chce svo­je te­le­fón­ne búd­ky ne­chať. 

Časť z nich prav­de­po­dob­ne vy­uži­je vo for­me Wi-Fi hot­spo­tov, zvyš­né by ma­li od zá­kla­dov zmo­der­ni­zo­vať. S tou­to úlo­hou po­mô­žu mes­tu ví­ťa­zi sú­ťa­že Rein­vent Payp­ho­nes De­sign Challen­ge. Ho­ci ich di­zaj­ny mož­no ne­bu­dú pou­ži­té, ur­či­te pri návr­hu no­vých te­le­fón­nych bú­dok pos­lú­žia ako in­špi­rá­cia.

Ví­ťaz­ný kon­cept má ná­zov NY­Fi a navrh­la ho spo­loč­nosť Sa­ge and Coom­be Ar­chi­tects. Di­zaj­né­ri tej­to spo­loč­nos­ti si pred­sta­vu­jú mo­der­né te­le­fón­ne búd­ky ako 3-met­ro­vé in­te­li­gen­tné te­le­fó­ny s do­ty­ko­vým dis­ple­jom z oboch strán. 

Búd­ky NY­Fi pos­ky­tu­jú ok­rem zá­klad­nej fun­kcio­na­li­ty te­le­fo­no­va­nia aj ďal­šie fun­kcie - umož­ňu­jú jed­no­du­cho a rých­lo za­vo­lať taxík a pod­po­ru­jú aj ap­li­ká­cie, kto­ré pos­kyt­nú pou­ží­va­te­ľo­vi uži­toč­né in­for­má­cie. Búd­ka NY­Fi sa sna­ží spá­jať fun­kcio­na­li­tu via­ce­rých ter­mi­ná­lov na jed­nom mies­te - te­le­fón­nu búd­ku, in­for­má­cie, ter­mi­nál na auto­bu­so­vé lís­tky a kar­ty do met­ra.

telbudky_1.jpg

Ďal­ší za­ují­ma­vý kon­cept je di­zajn frog Bea­con. Po­dob­ne ako v prí­pa­de NY­Fi aj di­zaj­né­ri zo spo­loč­nos­ti Frog De­sign po­va­žu­jú mo­der­nú te­le­fón­nu búd­ku za mul­ti­fun­kčné za­ria­de­nie. Ke­by bo­li búd­ky vy­ro­be­né pod­ľa ich di­zaj­nu, bo­li by vy­so­ké 3,5 met­ra a ov­lá­da­li by sa pri­már­ne po­mo­cou hla­su, pri­čom k dis­po­zí­cii by bo­li aj tla­čid­lá rých­lej voľ­by (vo­la­nie taxíka, vo­la­nie na po­lí­ciu, resp. nú­dzo­vé vo­la­nie). Búd­ka Frog Bea­con by zá­ro­veň slú­ži­la aj ako uni­ver­zál­ny ko­mu­ni­kač­ný nás­troj, kto­rý by oce­ni­li náv­štev­ní­ci a tu­ris­ti, no vy­uži­tie by naš­la aj v prí­pa­de krí­zo­vých sta­vov - z to­ho dô­vo­du by bo­la vy­ba­ve­ná napr. aj so­lár­ny­mi pa­nel­mi a pri­po­je­ním Wi-Fi.

telbudky_2.jpg

Zvyš­né kon­cep­ty vám pred­sta­ví­me vo for­me ga­lé­rie. Tak­mer všet­ky di­zaj­ny spá­ja do­ty­ko­vé ov­lá­da­nie a bo­hat­šia fun­kcio­na­li­ta v po­rov­na­ní s exis­tu­jú­ci­mi te­le­fón­ny­mi búd­ka­mi. Tak­mer ni­ja­ký di­zajn však ne­pos­ky­tu­je súk­ro­mie a ochra­nu pred daž­ďom, kto­ré po­nú­ka­jú dneš­né búd­ky.

telbudky_3.jpg

telbudky_4.jpg 

 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.